Matter and desire: an erotic ecology (2017)
Andreas Weber 

Filosoof en bioloog Andreas Weber vertaalt het concept ecologie naar een liefdevolle praktijk waarin het verlangen naar relaties centraal staat. Dit verlangen uit zich via onze lichamen; via onze zintuigen reiken wij uit in en ontvangen aandacht en liefde in de relaties die we creëren. Hierbij moet het woord relatie breed worden opgevat, het voelen van zuurstof in je longen, of de zon op onze huid voelen branden zijn ook uitingsvormen van relaties. Alles dat leeft reikt uit naar ander leven en verlangt naar het creëren van meer leven. Materie leeft en verlangt naar andere materie.
 
Volgens Weber is leven zodoende een erotisch proces – waarin alles voortdurend transformeert in contact met anderen samen verlangend naar steeds meer leven. Door relaties ontstaat leven. Relaties waarin we kunnen samensmelten met anderen, ons opgetild kunnen voelen in iets dat groter is dan onszelf, vermengd met andere levende wezens. Liefde omschrijft Weber als de impuls tot het aangaan van relaties. 
 
 

De wereld is dood, lang leven de wereld!

Dit principe -het aangaan van relaties- is de kern van ons bestaan. Het feit dat we dit principe negeren ligt ten grondslag aan de ecologische crisis waarin we ons bevinden, stelt Weber. We behandelen de wereld als een mechanische, geobjectiveerde wereld. Zo kijken we niet alleen naar bomen of dieren maar vaak ook naar andere mensen. Het is doodmakend perspectief op leven. We zijn ontleerd om onze (vanzelfsprekende) relaties met de levende wezens om ons heen lief te hebben. Terwijl deze relaties zo vanzelfsprekend -en empirisch waarneembaar- om en in ons zijn.
 
 

Erotiek als leidraad voor de toekomst

Via de weg van erotiek pleit Weber voor een nieuw perspectief op het leven, onze omgang met de aarde. En als een perspectief waarmee we de conceptuele kloof tussen geest en materie kunnen dichten. Mensen en bomen zijn namelijk gelijk in hun materiële aanwezigheid en streven naar verbinding. Om het leven op aarde te redden – en ons eigen zinvolle bestaan als mens te ontwikkelen- zullen we moeten leren lief te hebben. Erotiek als toekomstperspectief op een gezonde aarde.

Koop het boek bij de uitgever Chelseagreen: https://www.chelseagreen.com/product/matter-and-desire/

En lees meer over Andreas Weber op zijn site: http://autor-andreas-weber.de/

Hij schrijft o.a. over ecologie en gezondheid en het dekoloniseren van onze wildheid.