Pleasure Activism, the Politics of Feeling Good (2019) Adrienne Maree Brown

Dit boek is een bundeling van essays waarin auteurs zich buigen over de vraag hoe we van de strijd voor sociale en ecologische rechtvaardigheid de meest plezierige menselijke ervaring kunnen maken. Hoe kunnen we in onszelf verlangens opwekken die het onmogelijk maken genoegen te nemen met iets minder dan een vervullend leven?

Auteur en redacteur Adrienne Maree Brown vindt het antwoord in iets dat zij ‘plezieractivisme’ noemt, een politiek van genezing en geluk die de hardnekkige mythe ontkracht dat het veranderen van de wereld gewoon een andere vorm van werk is. Gebaseerd op de zwarte feministische traditie daagt ze ons uit om de basisregels van activisme te heroverwegen. 

 

Een Politiek van (je) Goed Voelen

Haar essays zijn verweven met gesprekken en inzichten van andere feministische denkers, waaronder Audre Lorde, Joan Morgan, Cara Page, Sonya Renee Taylor en Alexis Pauline Gumbs. Samen bestrijken ze een breed scala aan onderwerpen – van sekswerk tot klimaatverandering, van ras en gender tot seks en drugs – en bouwen ze nieuwe verhalen op over hoe politiek goed kan voelen en hoe wat goed voelt altijd een complexe eigen politiek heeft.

Mobiliseren van erotische verlangens

Brown laat zien hoe we onze emotionele en erotische verlangens kunnen benutten om ons te organiseren tegen onderdrukking. Vanuit plezier en speelsheid, de homo ludens, kunnen we ons voeden met creativiteit en speelsheid en anderen mensen inspireren oude denkpatronen los te laten. De ernst van het leven los te schudden en organisch en verbonden door het leven te gaan. Wie zegt dat het Paradijs niet meer zou bestaan?