7 september, Zeewolde
Dood Dier, Heilig Dier
Door het werken met dood dier verbinden we ons met de heiligheid van het leven, de cyclus van geboorte en dood. Elke deelnemer aan de workshop maakt een talisman van een stukje dood dier. Daarbij gebruiken we stof, touw, steentjes, bloemen, etc. Als je iets wilt meenemen om je talisman mee te laden kan dat. De workshop wordt gegeven door Rosalie Smit van het Botanisch Bordeel.
Zelf meenemen: mes
Kinderen welkom: ja, onder begeleiding van een ouder/verzorger
13 april, Atelier in Soest
Botanisch tekenen
Botanisch Tekenen
“Je gaat het zien als je stilstaat” (Bee Foundation).
Via onze zintuigen kunnen we vertragen en ons verbinden met botanisch leven om ons heen. Door met aandacht te kijken, voelen we het leven in dat wat we zien. Door te tekenen gaan we de vormen van dat wat we tekenen voelen in ons eigen lichaam. Tijdens deze workshop staat de verbinding met dat wat we tekenen centraal, niet hoe de tekening eruit gaat zien. Ervaring met tekenen is dus ook niet nodig.
21-27 april Oerbos Bialowieza Polen
Fetisj Forest
We gaan naar het laatste stukje Oerbos van Europa! Neem je verrekijker, regenlaarzen en vogelboekje mee. Dit wordt sensationeel. Waar in Europa vind je nog oud Oerbos? Snel, voordat het te laat is.
De obsessie met oud, wild en oer is interessant. In een Europees landschap dat al decennialang onderhevig is aan bomenkap, industrialisatie, urbanisatie, bio-industrie en legale vergiftiging, verlangen we ook naar puur, oer, oud, hoe het ooit ‘echt’ was. Ik vraag me af in hoeverre dit verlangen naar ‘oer’ een fetisj is.
Tijdens deze reis onderzoek ik mijn vraag als participerend observant van een (groeps)reis naar het Oerbos. Gewapend met een sefie stick en een extra grote geheugenkaart op mijn mobiele telefoon zodat ik geen moment van deze oer ervaring hoef te missen. En ja, ik ga met het vliegtuig naar het Oerbos.
11 november, het buurthuis in soest
Dood dier, heilig dier
Dood dier heilig dier. Door het werken met dood dier verbinden we ons met de heiligheid van het leven, de cyclus van geboorte en dood. Elke deelnemer aan de workshop maakt een talisman van een stukje dood dier. We luisteren en voelen het materiaal, het wezen en de geesteskracht die door dit dier gestroomd heeft. Het werken met dood dier verbindt ons ook met onze voorouders. Plaats ons in de cyclus van verbonden leven. Het dode dier verbindt ons via de materie met vragen over de relaties die we aangaan met andere leven wezen. Jagen op dieren, verafgoden van dieren, spullen maken van dieren. Waar staan we ten opzichte van elkaar? Alles wat we aandacht geven vervult ons met ontzag. Het dode stuk dier zegt ook iets over ons consumptie patroon. Het materiaal waarmee wij werken in de workshop is ‘restafval’ en heeft geen “economische waarde”.
1 oktober, Tuindag in Groenekan
Sensueel tuinieren
Deze workshop maakt onderdeel uit van het project: Sensueel Tuinieren. Sensueel tuinieren is een onderzoek naar liefdevol tuinieren door zintuigelijk te genieten van de natte, zwoele aarde of de glibberige dikke wortels. Sensueel tuinieren stelt vragen over wat tuinieren eigenlijk is. Tuinieren kan ons verleiden te gaan vechten, snoeien, hakken en bedwingen. Met machines de grond te lijf, met bladblazers en gehoorbescherming de straat op, gif strooien tegen slakken, plantjes verwijderen die we niet mooi vinden. Wat als tuinieren een (geil) spelletje wordt? Met je blote handen in de grond? Kun je een struik kietelen, voelen waar er wel en geen behoefte aan is in de grond? Hoe voelt deze manier van tuinieren en hoe ziet dat eruit? Kom mee naar buiten en voel wat er te voelen is.
30 september, Gallery What is Happening Here Amsterdam
Dead Animal, Sacred Animal
Dead animal, sacred animal. By working with deceased animals, we connect with the sanctity of life, the cycle of birth and death. Each participant in the workshop creates a talisman from a piece of a deceased animal. We listen and feel the material, the essence, and the spirit that flowed through this animal. Working with dead animals connects us with our ancestry by using simmilar skills and developing craftmanship. It places us in the cycle of interconnected life. The dead animal connects us through matter to questions about the relationships we form with other living beings. Hunting animals, idolizing animals, making things from animals. Where do we stand in relation to each other? The dead piece of animal also speaks to our consumption patterns. The material we work with in the workshop is considered ‘waste’ in the meat industry and has no economic value.